Kömbe nedir? Kömbe evde nasıl yapılır?
Türkiye’nin hemen her memleketinde yapılan bir börek çeşidi olan kömbe, çay saatlerinin vazgeçilmezi. Damak zevkinize göre içine ekleyeceğiniz kıyma harcı ya da patates karışımıyla hem doyurucu hem de en leziz bir tarif. Siz de çayın yanında doyurucu bir atıştırmalıklar arıyorsanız kömbeyi deneyebilirsiniz.
Hatay’da özellikle bayram sofralarına özel olarak hazırlanan ancak bu geleneğin tüm Anadolu’ya yayılmasıyla herkes tarafından merak edilen bir hamur işi oldu. Türkiye’nin 4 bir yanında yapılan kömbe, börek sevenlerin çok beğeneceği bir lezzet. Kömbeyi evde pişirmek istiyorsanız, hazırladığımız tarife göz atabilirsiniz.
KÖMBE TARİFİ:
MALZEMELER
1 + 1/5 su bardağı sıvı yağ
4,5 + 1/2 su bardağı un
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı süt
1 paket instant maya
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Üzerine sürmek için;
1 adet yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı susam
YAPILIŞI
Derin bir kabın içerisine unu 1 su bardağı sıvı yağ, süt, yoğurt, maya, kabartma tozu, tuz ve toz şekeri koyun, çırpıcı ile güzelce karıştırın.
4,5 su bardağı unu sıvı karışımın üzerine eleyin. Kenarlardan ortaya doğru elinizle alarak hamuru yoğurun. Yumuşak kıvamda olması gereken hamur o kıvama gelmediyse kalan yarım bardak unu azar azar eleyerek ekleyin.
Hazırlanan hamuru üç parçaya bölerek, ilkini tezgahın üzerinde elinizle açabildiğiniz kadar açın. Açtığınız parçanın üzerine bir yemek kaşığı sıvı yağ koyun. İkinci parçayı birincinin üzerine açın ve üzerine yine bir yemek kaşığı sıvı yağ koyun. Son parçayı da aynı şekilde açın.
Hamuru zarf şeklinde katlayın. Bunun için dört kenardan katlayarak ortaya getirin. Zarf şeklindeki hamuru 30 cm. çapındaki yuvarlak fırın tepsisine elinizle yayın.
Hamuru tepsiye yerleştirdikten sonra bıçakla fazla derin olmayacak şekilde dilimleyin.
Bir kasenin içerisinde yumurtaları çırpın. Yoğurt ve susamı ekleyerek karıştırın. Bu sosu fırça yardımıyla hamurun üzerine eşit şekilde yayın.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 25 dakika kadar pişirin.
Afiyet olsun…
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!