Köprücük kemiği nedir? Köprücük kemiği kırığı kaç günde iyileşir?
Kemiklerde görülen kırıklıklar genelde travmalara bağlı oluşuyor. Fakat yaygın bir kırılma şekli olan kırık köprücük kemiği yaygın görülen bir yaralanma şeklidir. Genellikle düşme ya da omuz darbesi sonrasında oluşmaktadır. Maç esnasında oyun oynarken sol omuz köprücük kemiği kırılan Edin Visca sonrasında köprücük kemiği merak konusu oldu. Peki köprücük kemiği nedir ve köprücük kemiği kırığı kaç günde iyileşir?
İnsandan insana farklılık gösteren köprücük kemikleri, omuz ile göğüs arasında bulunan boyun bölgesinde yer almaktadır. Yaygın bir yaralanma türü olan ve tüm yaş gruplarında görülen köprücük kemiği kırığı, ‘Klavikula’ kırığı olarak da bilinmektedir. Bu kırıklar genellikle omuz üzerine sert bir biçimde düşmelerde görülmektedir. Bu kırık türü Trabzonspor ile Fatih Karagümrük karşılaşmasında yere düşmesi sonucu sol köprücük kemiği kırılan futbolcu Edin Visca’dan sonra merak konusu olmaya başlandı.. Hızlı bir şekilde araştırılmaya başlanan köprücük kemiği hakkında detaylı bilgi haberin devamında yer almaktadır… Peki köprücük kemiği nedir ve köprücük kemiği kırığı kaç günde iyileşir?
KÖPRÜCÜK KEMİĞİ NEDİR?
İnsan anatomisindeki sternum (göğüs kemiği) ile kürek kemiği arasında bulunan, yetişkin bir insanda ortalama 15 cm boyunda görülen ince uzun bir kemiktir. Sinir ve damarlara yakın bir kısımda bulunmasından dolayı oldukça önemlidir.
KÖPRÜCÜK KEMİĞİ KIRIĞI NEDİR?
Köprücük kemiği kırığı, yaygın bir yaralanma olarak görülmektedir. Düşme, spor ve trafik kazaları köprücük kemiğinin kırılmalarında yaygın gösterilen durumlar arasındadır. Klavikula kırıklarının yaklaşık %3’ü çocuklarda, genç erişkinlerde ve yaşlılardan oluşmaktadır. Oluşan kırık, kemiği ciddi şekilde etkilemiş damarlara ve sinirlere de zarar vermişse cerrahi müdahale gereklidir. İyileşme süreci yaşa oranlar değişmektedir. Bu durum yetişkinlerde 6-8 hafta, çocuklarda 3-6 hafta arasında sürmektedir.
KÖPRÜCÜK KEMİĞİ KIRIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kırık köprücük kemiği geçirirseniz semptomları şu şekilde gözükmektedir:
- Omuzu hareket ettirdiğinde oluşan şiddetli ağrı
- Omuz kısmında hassasiyet, morarma ve artan ağrı
- Sertliklerin oluşması ve omuzu hareket ettirememe
- Omuzu hareket ettirdiğinde gıcırdama ya da çatırdama sesi
- Koldaki sinirler zarar görürse karıncalanma ve uyuşma hissi
- Nadir bir durum olarak görülen kemiğin dokuya zarar vermesi durumunda kanamanın meydana gelmesi
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!