Kuşburnunun faydaları nelerdir? Kuşburnu yağı ne işe yarar? Kuşburnu çayı nasıl yapılır?

Mayhoş bir tadı olan kuşburnu yüzyıllardır tüketilen doğan ilaçlardan biridir. Özellikle kış hastalıklarına karşı bağışıklığı güçlendiren ve sindirim sistemini yenileyen kuşburnu hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki kuşburnunun faydaları nelerdir? Kuşburnu yağı ne işe yarar? Kuşburnu çayı nasıl yapılır? Tüm bu soruların yanıtlarını haberin detayında bulabilirsiniz.

Ilıman iklimde yetişen ve bitkisel sağlıkta kullanılan kuşburnu genellikle çay olarak tüketilir. Gül ailesine ait olan kuşburnu, kırmızıdan turuncuya ya da koyu mordan siyaha dönüşür. Rengine göre çeşitlenen kuşburnu, ilkbahar ve yaz aylarında çiçeklenirken sonbaharda olgunlaşır. Kış ayı için toplanıp tüketilir. C vitamini bakımından zengin olan kuşburnu kış hastalıklarına karşı tamamen doğal antibiyotik görevi görür. Aynı zamanda polifenol, magnezyum, demir, likopen, A, B, E ve K vitaminleri bakımından zengindir. Avusturya- Macaristan’da geleneksel tatlının ham maddesi olan kuşburnundan reçel, şurup, turta, ekmek ve marmalet yapılır. Avrupa kıtasında yaygın olarak tüketilen kuşburnu, ülkemizde köylerde sıkça tüketilir. Sindirim hastalıklarına doğal şifa olan kuşburnu, özellikle vücuttaki ürik asitleri atarak ödem toplanmasının önüne geçer. Yabani dikenli dalları olan kuşburnu bir portakalın sağlayacağı C vitaminin yüzde 50’sinden fazlasını rahatlıkla karşılar. 

KUŞBURNUNUN FAYDALARI NELERDİR?

C vitamini bakımından zengin olduğundan yüksek antioksidan içerir. Bu sayede kan basıncını düzenler. Böylece yüksek tansiyon riskini azaltır.

Polifonel maddesi vücuttaki kanserli hücrelerin sayısını azaltarak tümör oluşmasını engeller. 

Doğal şeker içerdiğinden kandaki glikoz oranını da dengeler böylece diyabet hastalarının da rahatlıkla tüketebileceği bir besindir. 

Özellikle kış aylarında yaygın olan virüslere karşı bağışıklığı güçlendirdiğinden süt solunum yolu hastalıklarına yakalanma oranını düşürür.

Vücuttaki toksinleri idrar yolu ile atar. Bu sayede bağırsak ve midedeki zararlı bakteri sayısını da azaltarak bu organların sağlıklı çalışmasını destekler.

Dermis tabakasındaki deforme hücreleri yenileyerek cilde parlak ve sağlıklı bir görünüm kazandırır.

İçerdiği pektin ve laktasif maddeleri ishal görevi görerek bağırsaklardaki parazitleri azaltarak kabızlığın yaşanmasını engeller.

Uyumdan iki saat önce bir bardak kuşburnu tükettiğinizde hem rahat bir uyku uyumanızı destekler hem de gece kendini yenileyen hücrelerin daha sağlıklı yenilenmesine yardımcı olur. 

Uzmanlar kuşburnundan yapılan çaydan günde iki defa tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. 

KUŞBURNU YAĞI NE İŞE YARAR?

İçerdiği asitler cilt yapısının adeta yenilenmesini sağlar. Hücre zarı ve dokusunu yenileyerek daha genç görünümü sağlar.

Ciltteki dengesiz yağ oranını düzenler. Siyah noktalardaki kiri temizleyerek yüzeysel görünümün daha parlak olmasını sağlar.

Saç sökülmesi linoleik asit eksikliğinden kaynaklı bir rahatsızlıktır. Ancak kuşburnu yağı bu asit bakımından oldukça zengindir. Bu yüzden hem saç derisinde yaşanılan rahatsızlıkları hem de dökülmeyi önler. 

Egzama tedavisinde de doğal ilaç olarak kullanılan kuşburnu yağı ciltteki kuruluğu da önler.

PEKİ KUŞBURNU ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?

Kuşburnu birçok şekilde tüketilir ancak en yaygını çay olarak tüketilmesidir. Kaynamış bir litre suyun içerisine 3 kaşık kuşburnu atınız. 10 dakika kısık ateşte kaynatıp ocaktan alınız. Farklı tatlarla denemek istiyorsanız bir tatlı kaşığı kuru anne ya da bir tatlı kaşığı ebegümeci ekleyerek tüketebilirsiniz. Kuşburnu çayı yapılan araştırmalarda kireçlenmeyi önlediği tespit edilmiştir. Güçlü bir yatıştırıcı olan kuşburnu çayı kronik uykusuzluğa da iyi gelir. 

KUŞBURNUNUN ZARARLARI VAR MIDIR?

Uzmanlar şeker hastalarının tüketmeden önce doktorlarını başvurmaları gerektiğini öneriyor.

Bağışıklığı alerjiklere karşı hassas olanların tüketmesi önerilmez.

Aşırı tüketimi böbrek taşına neden olur.

Sürekli tüketimi kusma ve mide rahatsızlıklarına da yol açabilir.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir