Kusma neden olur? Kusmayı önleyen doğal yollar nelerdir?

Çeşitli sebeplerden ötürü toplumda her 4 kişiden 3’ünde görülen kusma bir sindirim sistemi sorunudur. Öğürerek gerçekleşen ve mideden ağza yükselen besinlerin dışarı atılmasına denilen kusma bir hastalık değil rahatsızlıktır. Genellikle de hastalık akabinde ortaya çıkar. Kişinin yaşam kalitesini düşürür. Peki kusma neden olur? Kusmayı önleyen doğal yollar nelerdir?

Her kişinin yaşamının bir döneminde yaşadığı kusma sağlık sorunu farklı hastalıkların bir semptomudur. Mide bulantısı akabinde gerçekleşen kusma da tüketilen besin ve yiyecekler ağız yoluyla atılır. Kusma isteği midenin hasar almasından sonra sinir uyarıcılarının midedeki kontrol merkezini harekete geçirmesinden sonra mide kaslarının yemek borusuna doğru besinleri atması buradan da genize kadar yükselmesine yol açar. Kısaca kusma,  vücudun istemediklerini atması olayıdır. Bazı insanlarda kusma hemen gerçekleşmez bu yüzden uzun süre mide bulantısı yaşanır. Çünkü kusma işleminde yukarı çıkan besinler mide ve yemek borusunun kesiştiği yerdeki kapağın açılması ile yukarı çıkar. Bazı insanlarda kas sisteminin gücü bu kapağı açamadığından uzun süre mide ağrısı yaşar. 

KUSMA NEDEN OLUR?

– Zehirlenme 

– Uzun yolculuklar

– Deniz araçlarında yaşanan sarsıntı

– Yüksek oranda nikotin ve kafein alma

– Vücuda girmiş virüs ya da bakteriler

– Yüksek ateş sonrası mide kaslarının hasar alması

– Böcek ısırmaları

– Yanlış ilaç tüketimi

– Mide rahatsızlıkları; ülser, üşütme ve reflü

– Gebelik aşamasında vücuttaki komplikasyonların değişmesi sonucu

– Narkoz ve aneztezi uygulamalarıyla yapılan cerrahi operasyonlar sonrası kusma meydana gelebilir.

KUSMAYI ÖNLEYEN DOĞAL YOLLAR NELERDİR?

– Özellikle yolculuklar esnasında yaşanan kusmaya derin derin nefes alma iyi gelir. Ağızdan ya da burundan derin derin bir kaç kes nefes alındığında sinir sistemi yatışır. Beyindeki hareket merkezi komutu bununla beraber kusma hissini unutur. 

– Kesin olmayan ancak uzmanların çoğunun önerdiği bir diğer etkili yöntem ise az tuzlu krakerdir. Krakerler mide asidinin dalgalanmasını azaltarak kasılmaları önler. 

– Vücutta belli rahatlama merkezleri vardır bunlardan biri kol bilekleri ve baş parmağa doğru olan avuç içi kısmıdır. Buraları yavaş yavaş ovuşturmak sinirleri yatıştırır. Buzlar beraber ovuşturmanın daha etkili olduğu bazı alternatif tıp uzmanları tarafından hatırlatılıyor.

– Kusma isteği sırasında bunu durdurmak yerine kusmanın daha faydalı olacağını söyleyen uzmanlar bir iki kere yaşanmasında problem olmaz ancak devamının gelmemesi için hemen ardından yavaş yavaş su tüketilmesini önerir. 

– Limonata, nane çayı ve zencefilde kusmayı önleyen en etkili doğal besinlerdir. Bilimsel olarak kesin kanıtları olmamasına rağmen alternatif tıp uzmanlarının mideyi rahatlattığını söylediği bir diğer doğal besin ise rezene çayıdır. 

– Muz ve elma da içerdiği lif sayesinde sindirim sistemi yani yemek borusu ve midenin fonksiyonlarını düzenler. 

– Asya kültüründe ise kusmayı önlediği düşünülen en doğal ilaç pirinç lapasıdır. Az yağlı yapılan pirinç lapasının midenin hızla kasılmasını önlediğini hatırlatır. 

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir