Marulun faydaları nelerdir? Düzenli içilen marul suyu ne işe yarar?

Salataların, kısırın ve pek çok yemeğin vazgeçilmez lezzeti marulun insan sağlığına faydaları olduğunu biliyor muydunuz? Peki marulun faydaları nelerdir? Marul hangi hastalıklara iyi gelir? Düzenli içilen marul suyu ne işe yarar? Sindirimi düzenleyen ve rahat bir uyku için sinir sistemini yenileyen marul hakkında meral edilenleri sizler için derledik. Haberin detayında marula dair her şeyi bulabilirsiniz.

Papatya ailesine bağlı olan marul, geniş yapraklı ve ılıman mevsimde yetişen bir sebzedir. Ülkemizde salatada çiğ olarak tüketilen marul Uzak doğu ülkelerinde genellikle turşu ya da pişirilerek tüketilir. Kökünde sütlü bir sıvı bulunan marul A ve C vitaminleri bakımından da oldukça zengindir. Sulak olan her yer rahatlıkla yetişebilen marul, sindirimi düzenlemede etkili bir yeşil sebzedir. Ekmek arasında, diyet menülerde, salatalarda sıklıkla eklenir. Zengin bir vitamin ve mineral kaynağı olan marul hemen hemen herkesin rahatlıkla tüketebileceği bir besindir.İçeriğinde yüksek miktarda lif, şeker, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve potasyum gibi mineraller barındırır. Güçlü bir lif ve antioksidan kaynağı olan marul, saç ve cilt hastalıklarını önler. 

MARULUN FAYDALARI NELERDİR? DÜZENLİ TÜKETİLEN MARUL SUYU NE İŞE YARAR?

E ve C vitamini bakımından zengin olan marul, cilt hücrelerini yeniler. Böylece cildin uzun yıllar daha parlak ve canlı olmasını sağlar. Kan dolaşımını hızlandırarak, sivilce ve akne oluşumunu önler. Her mevsim sık sık tüketilmesi tavsiye edilir. Bunun nedeni ise sıvı bakımından zengin olan marul, hem cildi nemlendirir hem de vücudun sıvı oranını dengeler.

Kozmetik ürünlerden dolayı yıpranan saçlar dökülme ve zayıflama gibi sağlık sorunlarına neden olur. Bunun için saçların güçlenmesi için ek takviyeye ihtiyaç duyar. Özellikle zayıflayan hücre köklerini güçlendirmek gerekir. Düzenli içilen marul suyu saçların daha parlak olmasını sağlar. 

Güçlü bir antioksidan olan marul, lateks adı verilen bir sıvı süt içerir. Anti-mikrobiyal özelliğe sayesinde vücuttaki iltihabı söker atar. Ayrıca enfeksiyonlu hücreleri önleyerek ödem oluşumunu önler. Düzenli olarak tüketildiğinde enfeksiyonlu hücreleri vücuttan atar. Aynı zamanda idrar söktürücü etkisi vardır.

Yüksek lif içeren marul diyet listelerinde ilk sıralarda tüketilen sebzeler arasında yer alır. Metabolizmayı düzenleyerek yağ yakımını hızlandırır. Mide asidini düzenleyerek kramp, ülser ve reflü gibi sağlık sorunlarının yaşanmasını önler.

Kötü kolesterolü düşürerek damar tıkanıklığını önler. Kalp sağlığı için önemli olan arter damarları duvarlarını korur. Özellikle kalp krizi ve inme gibi hastalıkların önüne geçer.

Kemik ve kas gelişimi için birebir fayda sağlayan K vitamini bakımından zengin olan marul, İleri yaşlarda görülme ihtimali olan kemik erimesi ve kaslardaki kuluçlanmayı engeller.

Sinir hücrelerini güçlendirerek vücut içerisindeki komutların daha sağlıklı olmasını sağlar. Sinir hücreleri herhangi bir aksaklıkta beyinde bazı hasarlara sebebiyet verir. Düzenli tüketilen marul, unutkanlık ve konsantre eksikliği gibi hastalıkların yaşanmasını önler.

Lakturium maddesi melatonin hormonunu çoğaltır. Bu sayede derin ve rahat bir uyku sağlar. Uzmanlar bu yüzden her akşam tüketilen marulun uykuyu düzenlediğini vurguluyor. Özellikle kronik hastalıkları olanların tüketilmesi tavsiye edilir.

Ciltte herhangi yaşadığı bir reaksiyon sırasında kızarma ve kaşınma gibi sorunlar yaşanır. Bu gibi durumlarda marul suyu ile vücuda 10 15 dakika boyunca masaj yapılması önerilir. Bu yöntem şiddeti azaltır.

MARULUN BESİN DEĞERLERİ

100 gram marulda;

6 kalori

0 şeker ve yağ

6 gram lif

Vücudun ihtiyacı olan 

A vitamininin yüzde 80’i

K vitamininin yüzde 60’ı

C vitaminin yüzde 20’si

Folat yüzde 15

Manganez yüzde 5

Demir yüzde 4

Potasyum yüzde 4

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir