Mastit (Meme iltihabı) nedir? Emzirme döneminde Mastit belirtileri ve tedavisi
Süt kanallarının tıkanması sonucunda görülen enfeksiyonla kendini gösteren Mastit, emziren annede acı verici bir durumdur. Göğüste ağrıdan dolayı emzirmek dahi istemeyen bazı annelerde Mastiti en kolay önlemenin yollarını araştırdık. Peki emziren annelerde Mastit nasıl geçer, mastit belirtileri neler? Emzirme döneminde Mastit sorunu ve nedenleri…
Emziren her annenin başına gelmesinden en çok korktuğu durumlardan birisi de meme iltihabı yani Mastit enfeksiyonudur. Göğüslerinde acı ve hassasiyete sebep olan bu durum, bir tür göğüs enfeksiyonu olarak tanımlanırken yeni doğan döneminin ilk haftalarında ya da birkaç hafta sonrasında ortaya çıkar. Süt kanalları tıkandığı için ve çoğu zamanda enfeksiyona dönüştüğü için emziren anneye sıkıntı veren bu durumun en kolay ve en hızlı nasıl iyileşeceği en çok araştırılan konulardan biridir. Çoğu zaman tek bir memede görülebilen iltihaplanma, meme ucundaki çatlak yoluyla da oluşabilir. Sütten yeni kesilmiş kadınlarda ve emzirme evresinde sıklıkla görülebilen Mastit ile ilgili merak edilen tüm soruların yanıtı haberimizde! Peki taze anneler Mastit ile ilgili ne bilmeli?
MASTİT NEDİR? MEMEDE İLTİHAPLANMA NE DEMEK?
Emziren annelerin göğüslerindeki meme ucundaki yaralar, çatlaklar, yer yer kabuklanmalar ve kötü hijyen mikropların üremesi için başlıca yerlerdendir. Bu gibi belirtilerde antibiyotikle tedavi başlatılmazsa mastit riski gelişebilir. Meme üzerinde kızarıklık, acı ve şişlik ile kendini gösteren iltihap, en çok emziren annelerde görülmekle beraber emzirmeyen kadında ve erkeklerde de meydana gelir.
Göğüsler süt ile dolduğu zaman göğüs kanalı tıkanır ve bu durum önlenmezse de mastit kendini gösterir. Peki mastit belirtileri neler?
MEMEDE İLTİHAPLANMA MASTİTİ ANLAMANIN EN KOLAY YOLU:
Memede ağrılı sertlikler,
Memenin bir tarafında normalin haricinde sıcaklık hissi
Aynı bölgede kızarıklık ve ağrı
Emzirme sonrası genel sertlik hissi
Göğüs içinde yanma
Titreme ve ateş
Halsizlik.
MASTİT NEDEN OLUR? SÜT KANALLARI NEDEN TIKANIR?
Süt üretimi ile görevli meme bezlerinden ve sütün meme ucuna geçmesini sağlayan kanal meme sayesinde gerçekleşir. İki ana sebepten ortaya çıkan Mastit; bebeği emzirdikten sonra süt göğüsten tamamen boşaltılmadıysa süt yolları tıkanır ve enfeksiyon oluşur.
İkinci ana neden ise ciltte ya da bebeğin ağzındaki bakterilerin memeye girmesi ile ortaya çıkar. Emziren kadınlarda en çok bu iki nedenden dolayı mastit görülür. Emziren annenin piercing kullanması ya da egzama görülmesi bakterinin vücuda daha kolay geçmesine zemin hazırlar.
Ayrıca bağışıklık sistemini kuvvetsizleştiren diyabet gibi rahatsızlıklarda mastit’i tetikleyebilir. Bebek doğru tekniklerle sütü alamazsa göğüsteki süt hepten boşalmaz. Artan sütte sancıyla beraber enfeksiyona yol açar.
MASTİT NASIL GEÇER? EMZİREN ANNELERDE MASTİT TEDAVİSİ:
Göğüste enfeksiyon oluşmuşsa doktor o kişiye antibiyotik tedavisini önerir. Bunun yanı sıra ağrı kesiciler de Mastit tedavisi için doktor onayı ile beraber kullanılabilir. Mastit olunsa dahi emzirmenin her daim devam ettirilmesi gerekir. Sütün devamlı olarak akması enfeksiyonun temizlenmesine yardımcıdır.
Bebeği emzirme yöntemlerinde yapılacak farklılıklar gerek mastit tedavisi için gerek de tekrarlayan mastit oluşumunun önüne geçecektir.
Emzirme aralarını kısa tutarak içeride sütün birikmesini önleyebilirsiniz. Bebeğin meme ucunu iyice kavradığından emin olun. Meme de şişkinlikten dolayı meme ucunu bulmak sıkıntılı olabilir. Memenin yukarısından ucuna doğru masaj yapılması, emzirme de süt akışını kolaylaştıracağından mastit gelişimini önleyebilir.
MADDE MADDE MASTİTİ ÖNLEMENİN YOLLARI:
-Gün içerisinde 10 dakika boyunca ılık su dolu küvette göğüslerinizi tutun. Böylelikle kurumuş salgılar atılacaktır ve daha kolay emzirme sağlarsınız.
-Sancı varsa doktora sorarak ağrı kesici içebilirsiniz.
-Yatakta ara ara istirahat edebilirsiniz.
-Bol miktarda su içmek, vücudun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olur.
-Destekleyici bir sütyen takabilirsiniz.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!