Melki yemeği nasıl yapılır? Çanakkale’nin meşhur Melki yemeği tarifi

Bir mantar çeşidi olan melkinin başrolde olduğu bu yemek az malzemeyle nefis bir lezzet sunarak Çanakkale’nin muhteşem lezzetlerine adını yazdırıyor. Ancak her şeyden önemlisi mantarların bilinçli kişiler tarafından toplanmasıdır. Doğadaki binlerce mantar türünden bazıları çok zehirli olduğu için mantarları tanımadan kesinlikle ava çıkmamalısınız. Çanakkale’nin meşhur melki yemeği tarifi bugünkü yazımızda.

Sonbahar gelip de yağmurlar bastırınca doğanın bize bahşettiği en güzel şeylerden biri de lezzetli yabani mantarlar oluyor. Bilinçsiz kişiler tarafından kesinlikle toplanıp tüketilmemesi gereken bu mantarlar, doğru şekilde pişirildiğinde enfes yemeklere dönüşebilir. En nefis mantarların başında da melki ya da Kanlıca mantarı olarak da bilinen çıntar gelir. Çıntar ya da melki mantarı en lezzetli yabani mantarların başında gelir. Özellikle Kuzey Ege’de ormanlık arazilerde karşınıza çıkabilecek çıntarı çok farklı şekillerde pişirebilirsiniz. Ancak nasıl pişirecekseniz pişirin, mantarları çok iyi temizlemeye dikkat edin. Çünkü çıntar toplandığında çok topraklı olur ve bu nedenle iyice yıkanarak temizlenmesi şarttır. Ancak bu esnada mantarlarınızı parçalamamaya, zedelememeye dikkat etmelisiniz. Çıntarla yapılabilecek tariflerin sonu yoktur. Mangalda ya da közde pişirebilir, yumurtayla omlet yapabilir, makarna sosuna ekleyebilir, çorbada kullanabilirsiniz. Eğer tek başına tüketmek isterseniz bir adet kuru soğanla birlikte suyunu çekene kadar kavurup enfes bir çıntar kavurması ya da bir başka deyişle çıntar sote yapabilirsiniz. Çıntar kavurması yaparken mantarlarınızı iri iri doğramanız yemeğinizin lezzetini artıracaktır. Peki çıntar nasıl pişirilir? İşte cevabı… 

MELKİ YEMEĞİ TARİFİ:

MALZEMELER

İki kilogram melki
Dört adet orta boy soğan
Bir yemek kaşığı domates salçası
Bir çay kaşığı karabiber
Bir tatlı kaşığı tuz
Bir çay bardağı zeytinyağı
Beş su bardağı su

YAPILIŞI

Melki mantarını 5- 6 kez yıkanıp, bıçakla soyulduktan sonra doğrayın.

İnce kıyılmış soğan, zeytinyağında pembeleştirildikten sonra salça, melki, tuz ve su ile 30 dakika pişirin. (Dibini tutmaması amacıyla, suyu azaldığında yeniden su eklenir.)

Servis yapılırken karabiber ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun…

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir