Mikro filiz nedir? Mikro filiz nasıl yetiştirilir? Mikro filizin faydaları nelerdir?

Hemen herkesin okul hayatında yaptığı fasülye deneyini günümüzde giderek popüler hale geldi. Seri üretimle besinlerin mikro filizleri elde edildi. Dünya genelinde üretimi artan mikro filiz yöntemi aslında yüzyıllardır Uzak Doğu ülkelerinde alternatif tıp amaçlı kullanılıyordu. Peki mikro filiz nedir? Mikro filiz nasıl yetiştirilir? Mikro filizin faydaları nelerdir? İşte tüm merak edilen soruların yanıtları:

İnsan vücudunun ihtiyacı olan vitamin ve mineraller doğada neredeyse her sebze ve meyvede mevcuttur. Sağlıklı bir yaşam için bu besinlerin tüketilmesini tavsiye edilir. Ancak bazı besinlerin filizlenmiş halindeki vitamin değerleri olgun halindekinden daha fazladır. İlk kez Çin’de yapımı yapıldığı düşünülen mikro filiz aslında hemen hemen herkesin aşina olduğu bir yöntemdir. Okullarda pamuk ve fasulye deneyi olarak yapılan filizlendiğinde yeniden fasulye elde edilir. Besinlerin ilk hali olan mikro filiz, günümüzde yaygın olarak yapılmaktadır. Hatta ticareti artan mikro filizler internet ortamında satılmanın yanı sıra evlerde bile yetiştirilir. Yüksek derecede antioksidan içeren mikro filizler birçok hastalığa iyi gelir. Uzak Doğu kadınlarının pürüzsüz ve beyaz ciltlerini de bu sağlıklı besinlere borçlu olduğu bilinir. Dünya genelinde yaygınlaşan mikro filiz, ülkemizde son 3 yıldır seri üretimle yapılmaktadır.

MİKRO FİLİZ NASIL YETİŞTİRİLİR?

Tam bir vitamin ve mineral deposu olan mikro filiz genellikle nohut, mercimek, fasulye, turp otu, mor lahana ve beyaz lahana gibi besinlerin tohumlarından elde ediliyor. Ancak bu çeşitlilik isteğe bağlı artırılabilir. Ancak mikro filizlerde püf nokta tohumların organik olması gerekir. Bunun yanı sıra temiz gübreli toprak bir kap, bol su ve güneşte olmazsa olmazlarındandır. Yapılan bir takım araştırmalarda mikro filiz besinlerin olgun hallerinden 10 kat daha fazla vitamin ve mineral barındırır. Bu yüzden uzmanlar bu hallerinin de tüketilmesini tavsiye eder. 

MİKRO FİLİZ NASIL TÜKETİLİR?

Özellikle diyet yapan ve formda kalmak isteyenler için olmazsa olmaz bir besindir. Genellikle çiğ halde tüketilmesi önerilir. Çünkü pişirildiğinde tüm değerlerini kaybeder. Salatalar, makarnalar ve sandaviçlere eklenerek tüketilebilir. Bunun yanı sıra başlı başına da zeytin yağı limon baharatla tatlandırılabilir. Ancak çok iyi yıkanması gerekir. Mikro filizlerin tüketimindeki dikkat dilmesi hususlardan biri de topraktan çıkarıldıktan sonra hemen tüketilmeli. Aksi halde özelliğini yitirmesinin yanı sıra hızla zehirli bakteri üretebilir. Ayrıca alerjinizin olduğu besinlerin mikro filiz halleri de alerjik reaksiyona neden olabilir.

MİKRO FİLİZİN FAYDALARI NELERDİR?

Bir tohumun filiz açma aşamasında lif ve proteinleri daha hızlı çoğaldığından mikro filizler tam bir enerji kaynağıdır. Saf yağ ve asitler bakımından da zengin olduğundan kanın şeker ve basıncını dengeler. 

– Topraktaki kimyasalların henüz yeni alındığı bu evrede antioksidan seviyesinde yükseklik görülür. Bu sayede bağışıklığın ihtiyacı olan antioksidan hızla sağlanır. Ayrıca vücut serbest radikalli hücrelerden daha hızlı arındığından kanserli hastalıkların yaşanma riski azalır.

Mikro filiz besinleri hücrelerin hızla yenilenmesini desteklediğinden sinir hücreleri deforme olmaz. Bu da gün içinde stres ya da yorgunluk gibi sağlık sorunları engellenir.

– İyi kolesterol seviyesini yükselterek kalp ve damar hastalıklarının yaşanmasını önler.

– Yapılan araştırmalarda kanı temizlediğinden lösemi gibi kanser hastalıklarının olumsuz etkilerini ortadan kaldırır

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir