Orucun vücuda faydaları nelerdir? Ramazanda kronik hastalığı olanlar ne yapmalı?
Son yıllarda uzun günlere denk gelen oruç bazı hastalar için her ne kadar zorlu geçse de aslında sağlıklı vücutlar için orucun inanılmaz faydaları vardır. Medipol Mega Üniversite hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bilal Boztosun orucun vücuda nasıl faydalar sağlığını açıkladı. Peki orucun vücuda faydaları nelerdir? Ramazanda kronik hastalığı olanlar ne yapmalı?
Ramazan ayı dini açıdan önemli olan bir ay olsa da aslında sağlık açısından da önemli bir zaman dilimidir. Oruç süresince vücut dinlenir ve yenilenmeye geçer. Özellikle bağırsaklar için fayda sağlayan orucun faydaları hakkında Medipol Mega Üniversite hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bilal Boztosun Yasemin.com editörlerinden Busenur Çalık’a önemli açıklamalarda bulundu. Ancak kronik hastalığa sahip olan kişiler için bu durum biraz farklı uzmanlar kronik hastalığı olan ve devamlı ilaç kullananların mutlaka doktorlarına başvurarak oruç tutmalarını vurguluyor. Aksi halde uzun sürekli açlık ve susuzluk kişinin hastalığının kötüleşmesine neden olabilir. Ramazan ayı boyunca hastaların dikkat etmeleri konusunda Boztosun’un uyarıları…
RAMAZANDA KRONİK HASTALIĞI OLANLAR NE YAPMALI?
– Uzun ve sıcak günlere denk gelen Ramazan ayında mide hastalarının dikkat etmesi gereken en önemli nokta yemek yeme süresi ve şeklidir. Orucun ilk zamanlarında mideyi rahatlatmak için hafif besinler tüketilmelidir. Mide ülseri olan kişiler sahurda tuzlu yiyecekler tüketmemelidir. Devamlı mide asidinden rahatsız olan kişiler ise oruç tutmadan önce mutlaka doktoruna başvurmalıdır.
– Tansiyon hastaları kan basıncını dengeleyen besinlere ağırlık vermelidir. Ayrıca ilaç kullanımı sahur ve iftar saatlerine göre ayarlanmalıdır. İlaç saatleri tüm kronik hastaların dikkat etmesi gereken önemli bir durumdur.
– Diyabet hastalarının Ramazan ayında; uzun süre aç kalma nedeniyle kan şekerinin düşmesi ve ilaç alma düzensizliğinden kaynaklı, şekerin yükselmesi gibi riskler karşısında doktorlarına başvurmalarında fayda var. Uzmanlar insülin ilacı kullanan hastaların bayılma durumlarından dolayı oruç tutmamalarını söylüyor.
– 16 saatten fazla susuz kalma durumundan dolayı böbrek hastaları için de uzmanlar oruç tutmamalarını önerir. Fakat risk taşımayan böbrek hastaları ise, iftar ve sahurda bol su tüketmelidir. Ayrıca sıvı oranı yüksek besinler tüketmesinde fayda var.
– Kalp hastalarının bir kısmının ilaçları ağır olduğundan uzmanlar, oruç tutmamalarını söyler. Ancak doktorlar, kalp ritim bozukluğu ve panik atak gibi çok ciddi olmayan kalp rahatsızlığı yaşayanların, ilaç saatlerini sahur ve iftara göre ayarlayıp, yeme içmelerine dikkat etmeleri dahilinde, oruç tutmalarında bir risk olmadığını belirtir.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!