Pandemi etkileri çocuklarda görülmeye devam ediyor! Konuşma bozukluğu arttı

Uzmanlar yaptıkları araştırmalarla pandemi dönemindeki çocuklarda konuşma bozukluğunun arttığını ortaya koydu. Konuşması geciken çocukların otizm spektrum bozukluğuna sahip olduğu düşünüldüğü için ayırt etmenin önemli olduğunun altı çizildi.

Çocuk Nörolojisi Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Yasemin Topçu, pandemi döneminin çocuklar üzerinde bıraktığı olumsuz durumlardan biri olan konuşma bozukluğu üzerine açıkladı. Pandemi dönemi çocuklarının geç konuştuğunu ve bu yüzden otizmle karıştırıldığını belirten Topçu, işitme testi normal olan bir çocukta göz temasında kısıtlılık, konuşma becerisinin kazanılmaması veya kazanılmış kelime sayısında azalma olması durumunda ise muhakkak bir çocuk nöroloji uzmanına götürülmesi gerektiğini belirtti. 

anaokulu

ÇOCUKLARIN YAŞITLARINDAN UZAKLAŞMASI KONUŞMA BOZUKLUĞUNU ARTTIRDI

Topçu, yaşadığımız salgın sürecinde çocukların konuşma ve sosyal gelişiminin üzerinde oldukça fazla olumsuzluk oluşturduğunu ve engellediğini ifade etti. Salgınla birlikte çocukların ve ailelerin rutinlerinin değiştiğini belirten Topçu “Çocuklar yaşıtlarından uzaklaştı, televizyon ve ekran ile temasları arttı. Aile bireylerinin evde çalışma sürelerinin artması çocuklarıyla etkileşimlerini azalttı. Bütün bu çevresel etkiler, çocukların dil gelişim sürecinde önemli sorunlara yol açtı. Pandemi ayrıca çocukların yaşıtları ve başka insanlarla olan ilişkilerini etkileyerek sosyal ve duygusal becerilerini de olumsuz etkiledi.” açıklamasında bulundu.

kreş

“DİL TAKİP EDİLMESİ GEREKEN BİR GELİŞİM BASAMAĞIDIR”

Devamında Topçu “Dil ve konuşma becerisi çocuklarda yakından takip edilmesi gereken en önemli gelişim basamaklarından. Özellikle 1 ile 3 yaş arası, çocuğun kelimeleri anlama ve kullanma becerisinin hızla geliştiği dönem. Bir yaşında çoğu çocuk iki veya üç anlamlı kelime söyleyebilirken üç yaşına geldiklerinde iki veya üç cümle kullanarak konuşmaya başlarlar. Bir yaşından itibaren çocuklar basit soruları anlama ve basit komutları takip etme becerisi kazanırlar.” ifadelerini kullandı.

çocuklarda konuşma bozukluğu

OTİZMLE KARIŞTIRILIYOR!

Çocuk nöroloji kliniklerine başvurunun arttığını ve salgından dolayı çocukların konuşma tembelliği, bozukluğu gibi sorunların başladığını dile getiren Topçu “Bir ile üç yaş döneminin otizm belirtilerinin en çok ortaya çıktığı dönem olması nedeniyle, konuşma geriliği bulunan çocuklar çoğu zaman otizm kuşkusu ile aileler tarafından polikliniklere getiriliyor. Otizmli çocukların en önemli belirtileri konuşma geriliğinin yanı sıra göz teması kuramamalarıdır. Ayrıca, agulamanın gecikmesi, 1 yaşına geldiğinde anlamlı bir kelime çıkaramaması, ismi ile seslenildiğinde tepki vermemesi durumunda özellikle otizm spektrum bozukluğu düşünülmelidir. Her konuşamayan çocuğa otizmli olarak yaklaşılmamalı. Ayrıca bazı epilepsi türlerinin de konuşma problemleri, davranış bozukluğuyla gelebileceği de göz önünde bulundurulmalı. Bu nedenle konuşma problemi ile başvuran, işitme testi normal olan bir çocukta göz temasında kısıtlılık, kazanılmış kelime sayısında azalma veya kayıp var ise mutlaka çocuk nöroloji ve psikiyatri değerlendirmesi yapılmalıdır.” açıklamasını yaptı.

konuşma bozukluğu

DİL TERAPİSTİNE GÖTÜRÜN

Topçu ayrıca konuşma bozukluğu, güçlüğü ve dil bozukluğu probleminde çocukların erken teşhis edilmesiyle tedavilerinin başarı oranlarının çok yüksek olduğunu belirtti. Çocukların yaşıtlarıyla daha fazla bir araya gelmesi gerektiğini belirten uzmanlar, aileleriyle geçirilen zamanın daha kaliteli olması ve televizyonla geçirilen zamanın azaltılması gerektiğini ifade etti. Çocukların oyun grubu, kreş gibi aktivite ortamlarına başlatılması gerektiğini belirten Topçu, yeterli faydanın sağlanmaması durumunda konuşma terapistine götürülmesini önerdi.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir