Pate a choux (pataşu hamuru) nedir, nasıl yapılır? Pataşu hamuru neyde kullanılır?

Özellikle birçok Fransız tatlısının temel malzemesi olan pataşu ingilizce adıyla pate a choux, ülkemizde en çok tüketilen profiterol ve tulumba tatlısı yapımında da kullanılıyor. Tadı tam kıvamında bir pataşu hamuru yapmak isterseniz, detaylarıyla beraber yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Tarif ilk olarak, 16 yy.’da, Fransa kralı II.Henri’nin eşi Catherine de Médicis’nin emrindeki,  İtalyan pastacı Popelini tarafından ortaya çıkartılır. Zaten tatlı-pasta sanatının Rönesansı da bir nevi; Medicis’nin döneminde yaşanmıştır. Fransız tariflerinde, Italyan etkisi çok büyük rol oynamış ve gelişimi hızlandırmıştır. Popelini bu hamuru, çok da eşit olamayan yuvarlaklar şeklinde pişirip, meyve jölesi ile dolduruyordu. Bazı yazılarda, sonradan bu hamuru kızarttığına dair de bilgiler var. O dönemlerde “pate a chaud” (pataşo: sıcakta yapılan hamur) ismi verilen tarif, 18.yy’da ünlü Fransız pasta ustası Avice tarafından modifiye edilmiştir. Ancak tarife son halini verip, mükemmeliyete ulaştıran; Avice’in öğrencisi olan ve “boynuz kulağı geçer” sözünü bir kez daha kanıtlayan “Carème”dir. Bu dönemlerde, tarif şimdiki ismi “pâte à choux” ile anılmaya başlanır. Profiterol yapımında kullanılan minik toplara da “chou” denir.

PATE A CHOUX TARİFİ:

MALZEMELER

250 mililitre su
175 gram un
Bir tutam tuz
110 gram tereyağı
4-5 adet yumurta

YAPILIŞI

Su, tereyağı ve tuzu ocağa koyun ve tereyağı eriyince unu ilave ederek spatula ile karıştırın ve biraz soğutun.

Soğumaya yakın içerisine teker teker yumurtaları kırın ve mikserle hızlı devirde karıştırın.

4 yumurtayı koyduktan sonra eğer harcınız doğru kıvamdaysa 5 inci yumurtayı kırmayın.

Hamur koyu mayonez kıvamında olmalıdır, hamurunuz bu kıvama geldiğinde sıkma torbasına alın ve yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye küçük toplar halinde, birbirlerine çok bitişik olmadan sıkın.

190 derece önceden ısıtılmış fırında 12-15 dakika pişirin.

Afiyet olsun…

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir