Rahim duvarı kalınlaşması nedir? Hamilelikte rahim duvarı kalınlığı ne kadar olmalı?
Gebelik oluşumunda önemli bir konu olan rahim duvarı kalınlığı, her kadının bilmesi gereken bir durumdur. Peki rahim duvarının kalın ya da ince olması neye bağlıdr? Rahim duvarı kalınlaşması nedir? Rahim duvarı kalınlaşması belirtileri neler? Rahim duvarı kalınlığı kaç mm olmalı? Rahim duvarı kalınlığı kansere yol açar mı? Rahim duvar kalınlaşması ve incelmesi neden olur? Endomettrium nedir, belirtileri neler?
Tıp literatüründe ‘Endometrial hiperplazi’ olarak nitelendirilen rahim duvarı kalınlaşması, rahmin içerisinde olan duvarın beklenenden daha fazla kalınlaşması ile ortaya çıkan bir rahatsızlık durumudur. Bebek sahibi olmak için ihtiyaç duyulan kadın üreme organından biri olan rahim, kaslardan oluşur ve bebeğin içinde gelişmesini sağlayan çok önemli bir yapıdır. Düzenli olarak yaklaşık her 28 günde bir adet olan kadının salınan hormonların etkisi sebebiyle hamilelik oluşumu için rahim içi duvarında kalınlaşma olur. Hamileliğin oluşmadığı zamanlarda değişen hormonların seviyesine bağlı olarak rahim içi duvarında dökülmeler görülerek incelme başlar. Vajinadan gelen kanama ile vücuttan uzaklaştırılan yapının normalden daha fazla kalınlaşması rahim duvarı kalınlaşması olarak karşımıza çıkar. Peki rahim duvarı kalınlaşması ve incelmesi hakkında neleri bilmeliyiz? İşte kadın sağlığında önem verilen rahim duvarı ile ilgili bilinmesi gereken ayrıntılar…
RAHİM NEREDE BULUNUR? KADINLARDA RAHİM DUVARI…
Kadın vücudundaki üreme organlarından olan rahim alt karının boşluğunun biraz daha aşağı kısmında, kendini yumru gibi gösteren ama aslında düz kaslardan ibaret olan bir dokudur. Rahmin dışında ise ince zarla çevrili ‘Periton’ yapısı, içinde de ‘Endometirum’ yapısı bulunmaktadır. Sağlıklı bir hamilelik durumunda veya tüp bebek uygulamasında hamilelik için değerlendirilmesi gereken önemli durumlardan birisi de rahmin içindeki endometriumdur.
Rahim içi zarın kalınlaşması ile ortaya çıkan bu durumun asıl sebebi; hamilelik görülüyorsa, embriyonun rahme tutunmasını sağlamasından kaynaklanmaktadır. Döllenme oluşmadığında ve bebek oluşumu görülmediğinde her ay başında görülen adet kanamaları ile bu endometrium denen yapı kanamalarla dışarı atılır.
RAHİM DUVARI KALINLAŞMASI NEDİR? RAHİM DUVARI KALINLAŞMASI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Rahmin iç duvarındaki hücrelerin uzun vadeli şekilde östrojen hormonunun tesiri altında kalması sonucunda çoğalması ile görülen bir durumdur. Çeşitli nedenlerden dolayı östrojen hormonuna karşılık salınması beklenen progesteron dengeli görülmezse aşırı kanamaları seyreden anormal bir kalınlaşma görülür. Vücutta salınım gösteren hormonlar rahim içi bölgesinde kalınlaşmaya ya da incelmeye sebebiyet verebilir.
Her ay başı görülen adet döngüsünün ilk yarısında yumurtalıktan salgılanan östrojen hormonu rahim duvarının, olası hamilelik sürecinde de döllenen yumurtanın rahme tutunabilmesi için kalınlaşmasına yol açar. Rahim duvarının kalınlaşması belirtilerini sıralayacak olursak şu özelliklere bakabiliriz:
Normalden uzun süren regl kanaması,
Başlangıçta olmasa da ilerleyen regl kanamasında artış,
Düzensiz regl kanaması,
Sancılı regl dönemleri,
2 regl döneminin 21 günden az gerçekleşmesi,
Kahverengi lekelenmeler olması.
Hamilelik görülmediği zamanda artış gösteren progesteron, rahim duvarının pul pul dökülmesi ile incelmesine yol açar.
RAHİM DUVARI NEDEN KALINLAŞIR? ENDOMETRİUM RAHİM DUVARI KALINLAŞMASI NASIL OLUR?
Kadınların rahim duvarı her ay başında bir miktar kalınlaşarak kendini bebek oluşumuna hazırlar. Planlı hamilelik için girilen ilişki sonrasında sperm ile yumurta döllendiğinde rahim duvarına tutunarak embriyonun gelişmesine destek olur. Döllenme gerçekleşmezse kalınlaşan rahim duvarı, salgılanan progesteron ile pul pul dökülür. Kanama ile de vücut dışına çıkılır.
Progesteron ile östrojen hormonunun dengeli çalışmaması halinde oluşan rahim duvar kalınlaşması regl kanamalarının uzun süreli, sancılı, lekeli ve yoğun kanamalı görülmesi ile kendini gösterir. Menopoz sürecinde vücutta progesteron hormonu salınmayacağı için burada denge bozulur ve rahim duvarı kalınlaşır. Geçirilen bazı sağlık problemleri de rahim duvar kalınlaşmasıın diğer sebeplerindendir.
ENDOMETRİUM KALINLIĞI DEĞERLERİ! RAHİM DUVARI KALINLIĞI NE KADAR OLMALI? HAMİLELİKTE RAHİM DUVARI KALINLIĞI…
Sağlıklı bir kadın vücudunda yerleşme evresinde endometrium kalınlığının 8-12 mm olması idealdir. Özellikle 9-10 mm olan rahim kalınlığı hamilelik için en yeterli ölçüdür. Çocuk sahibi olmak isteyen kadınların rahim içi tabakasının ölçüsü 6 mm altında olması embrito transferlerinde olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Daha öncesinde uygulanan bazı işlemler rahim incelmesi görülen hastaların hamilelik şansını da azalttığı bilinmektedir. Dolayısıyla Endometrium kalınlığının normal değerleri 8 ile 12 mm arasında olmalıdır.
RAHİM DUVARI NEDEN İNCELİR? RAHİM DUVARI İNCELMESİ SEBEPLERİ:
Kadın üreme organı olan rahmin iç tarafındaki zarında incelme olmasının en etken sebebi, o bölgede uygulanan müdahalelerdir. Özellikle de kürtaj ve sezaryen gibi durumlar rahim içi duvarının incelmesine sebep olurken rahim bozukluğu, enfeksiyon ve radyoterapi gibi durumlar da incelmeye yol açabilir.
HAMİLELİKTE RAHİM DUVARI KALINLAŞIR MI?
Hamilelik döneminde gelişen fizyolojik olaylar arasında rahim duvarı kalınlaşması gelir. Hamilelik belirtilerinden biri olan rahim duvarı kalınlaşmasında asıl irdelenmesi gereken durum rahim duvarının ne kadar kalınlaştığıdır. Yaşı ve hormon seviyelerine bağlı olunan bir durum olduğu için net bir değer kabul edilmez. Ancak rahim duvarı kalınlığı olması gerekenden daha kalınsa, hamilelik için önceden bazı hormon tedavileri ile kontrol gereklidir.
RAHİM DUVARI KALINLAŞMASI KANSERE NEDEN OLUR MU? RAHİM DUVARI KALINLAŞMASI RİSKİ KİMLERDE FAZLA?
Östrojen ve progesteron hormonlarının uyumsuz çalışmasıyla ortaya çıkan rahim duvarı kalınlaşmasında kontrolsüz bir şekilde hücre bölünme dokularını etkileyeceği için iç duvarda görülecek olan kalınlaşma kanseri tetikleyebilir. Doktor kontrolüne önem verilmelidir. Peki rahim duvarı kalınlaşması kimlerde görülür? İşte madde madde cevabı…
Menopoz öncesi dönemde olanlar (+40 yaş )
Adetler arası periyotları uzun olanlar
Obezite
Şeker hastalığı
Polikistik over sendromu
Östrojen içeren ilaçların kullanımı
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!