Şah damarı (karotis) daralması nedir? Şah damarı (karotis) daralması Belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır?

Vücudun yaşamsal fonksiyonlarında en etkili olan şah damar yani karotisin daralmasının ne olduğunu biliyor musunuz? Hemen hemen herkesin yaşama ihmali olduğu şah damarı daralmasına dair merak edilen her şeyi sizler için derledik. Ölümle bile sonuçlanabilecek şah damarına ait her şeyi haberin detayında bulabilirsiniz. Peki şah damarı (karotis) daralması nedir? Şah damarı (karotis) daralması Belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır?

Boynun iki tarafından bulunan ve beynin ihtiyacı olan oksijeni taşıyan damara şah damar denir. Bu damar bazı nedenlerden dolayı daralır. Bu daralma ciddi bir çok sağlık sorununu beraberinde getirir. Örneğin felç geçirme hatta ölümle bile sonuçlanabilir. Bilim literatüründe karotis diye geçen şah damar daralması genellikle ileri yaşlarda yaşanan bir durumdur. En önemli sebebi ise kalp damar hastalıklarından kaynaklanır. 

ŞAH DAMARI (KAROTİS) NEDEN DARALIR?

Bilimsel adı karotis olan bu rahatsızlık genellikle ileri yaşlarda görülür. Damarda yaşanan ani sertlik yada sağlıksız beslenme ve düşük yaşam kalitesine bağlı damarların yağdan dolayı tıkanması gibi nedenlerden dolayı daralır. Aynı zamanda kaza ya da darp gibi durumlarda bu bölge darbe travmasına maruz kalması sonucu oluşan hasarda neden olur. Bu rahatsızlık yavaş yavaş ilerler.

ŞAH DAMARI (KAROTİS) DARALMASI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yüz kemikleri ve kaslarında kasılma ve sinirsel ağırlar 

El, kol ve bacaklarda uyuşma harekette yavaşlık

Çene kemiği hareket etmediğinden konuşmada zorluk çekme 

Yüzdeki cildin esnekliğini tamamen kaybetmesi

– Gözlerde bulanıklık ve görme kaybı

Şiddetli baş ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterir.

ŞAH DAMARI (KAROTİS) DARALMASI TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Damar tıkanınca beyin yeterli oksijen almaz bu durumda ölümle sonuçlanabilir. Bu yüzden belirtiler fark edilir edilmez hemen bir uzmana danışmak gerekir. Tedavideki ilk müdahale genellikle daralmanın nedeni ve oluşan daralma nasıl ortadan kaldırılır bu kontrol edilir. İlaç tedavisi ile damar genişletilmeye çalışılır aynı zamanda beynin oksijen seviyesi artılır. İlaç tedavisi olumlu sonuçlanmadığın da ameliyata alınır. Ameliyatta felç riski azaltılmaya çalışılır. Damar mikroplardan arındırılmaya çalışılır. 

DAMAR DARALMASINI ÖNLEYEN BESİNLER NELERDİR?

NAR

Yapılan araştırmalarda narın içerdiği flavodin maddesi diğer meyvelere oranla 10 kat daha antioksidan bakımından etkilidir. Kısa sürede etki gösteren bu besini uzmanlar ergenlikten itibaren düzenli bir şekilde her gün tüketilmesini tavsiye ediyor. Bu özelliği sayesinde vücuttaki tüm toksinlerin atmanın yanı sıra damar daralmasına neden olan hücrelerinde azalmasına sebebiyet verir.

ELMA

Kötü kolesterolü artıran bazı hücreleri temizlemede etkili meyve ise elmadır. Elma içerdiği pekin maddesi sayesinde lif etkisi göstererek kolesterolü düşürür. Kolesterol düştükçe damar sağlığı da bir o kadar sağlıklı etkilenir. Bu yüzden uzmanlar ara öğünlerde elma suyu ya da elma tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. 

SARIMSAK VE SOĞAN

Vücutta adeta antibiyotik etkisi oluşturan bu iki besinden her gün düzenli miktarda tüketilmesi gerekir. Özellikle aile öyküsünde kalp ve damar hastalıkları olan kişilerin vücudunda toksin biriktirmemesi için bu besinlerden faydalanmalıdır.

KÜR TARİFİ

Bir hafta boyunca yemeklerden önce üç yemek kaşığı bal ve yarım limon suyunu karıştırarak üzerine de iki yemek kaşığı ılık su ekleyip tüketiniz. Bir adet havuç ve elmanında suyunu çıkartıp sabah kahvaltısında tüketerek damar daralmasını önleyebilirsiniz.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir