Susam yağının cilde faydaları nelerdir? Susam yağı cilde nasıl uygulanır?

Genellikle poğaça tarzı hamur işi tariflere çok yakışan susamdan elde edilen yağ, asırlardır kadınlar tarafından rağbet görüyor. Güzellikten saç bakımına kadar birçok alanda kullanıldığı bilinen susam yağı hakkında merak edilen soruları sizler için cevaplıyoruz. Özellikle yaşlanma karşıtı bakım önerisi arayanlar için mucizevi olacak susam yağı hakkında bilgileri sizler de okumalısınız.

Susam yağı; Cilt ve saç sağlığında sıklıkla kullanılan bitkisel yağlardan biridir.  Pedeliaceae familyasının bir mensubu olan ve daha çok Afrika’da yetiştirilen susam bitkisinin hemen üst kısmındaki kapsülden çıkarılan tohumlardan elde edilen susam yağı; genel sağlığımızın yanı sıra cilt ve saç sağlığımıza da pek çok açıdan katkıda bulunuyor. Yemeklerde zeytinyağına alternatif olarak kullanıldığında bağışıklık sistemimizi güçlendiren bu lezzetli yağ, kanser başta olmak üzere çoğu hastalığa yakalanma riskimizi düşürüyor. Fosfor, çinko, kalsiyum, bakır, demir, manganez, B6 açısından oldukça zengin bir besin olan susam yağı; başta cilt bakım kremleri olmak üzere çoğu kozmetik üründe de bileşen olarak yer alıyor. 

Kuru cilt tipine sahip olanların ciltlerini nemlendirmek amacıyla kullanabileceği susam yağı, yağlı ciltler tarafından kullanıldığında ise cildin yağlanmasını geciktiriyor. Böylelikle yağlı ciltlerdeki parlama sorununu en aza indiriyor. Cildimizde kolajen üretimini teşvik eden bu bitkisel yağ; doğal bir peeling etkisi göstererek, cilt hücrelerimizin yenilenmesini sağlıyor. Yani cildimizi toksinlerden, makyaj kalıntılarından ve kirden temizleyerek, derinlemesine arındırıyor. 

Kuru ciltlerin en büyük problemi olan cilt pullanmalarını, dökülmelerini ve kızarıklıklarını gideren susam yağının cilde faydaları arasında cildimize yumuşaklık katması da bulunuyor.Cildimizi pürüzsüzleştiren ve cildimizin elastikiyetini maksimize eden bu yağı bebeksi ve ipeksi bir cilde sahip olmak adına düzenli olarak kullanabilirsiniz.

E ve A vitaminleri açısından harika bir kaynak olan susam yağı; cildimizdeki yara, kesik ve yanık izlerinin üzerine sürüldüğünde bu yara ve yanıkların daha kısa bir süre içerisinde iyileşmesine olanak tanıyor. Aynı zamanda cildimizdeki yara ve yanık izlerinin görünümünü hafifletiyor.

Yağlı ciltler tarafından kullanıldığında gözenekleri temizleyen ve gözeneklerin nefes almasına aracılık eden bu yağ; ciltteki siyah noktalar, iltihaplı sivilceler ve aknelerle savaşıyor.

Güçlü bir anti-inflamatuar ve anti-bakteriyel olarak sivilce ve aknelerin cildimizde daha da belirginleşmesinin ve daha geniş alanlara yayılmasının önüne geçiyor.

Sedef ve egzama semptomlarını en aza indirgeyen susam yağının cilde faydaları arasında egzamanın neden olduğu kaşıntıları gidermesi de bulunuyor. Düzenli olarak kullanıldığında sedef ve egzamayı iyileştirici bir özellik sergilemenin yanı sıra cildimizde mantar oluşumunu ciddi oranda önlüyor.

Selülitlerin ve çatlakların üzerine sürüldüğünde ise tedavi edici bir rol üstleniyor. 1-2 aylık kullanım sonrasında bacak, basen ve kalça bölgenizdeki çatlaklar ve selülitlerde gözle görülür bir iyileşmeye tanık olmanızı sağlıyor.

SUSAM YAĞI CİLDE NASIL UYGULANIR?

Susam yağı cilde direk masaj olarak uygulanabilir. Cildi nemlendiren susam yağı cildi sürün ve ortalama 10 dakika bekledikten sonra ılık su ile iyice durulayın ve fazla yağı alın. Susam yağını zeytin yağı yada badem yağı ile karıştırıp banyo öncesi bütün vücudunuza sürebilirsiniz.

Kaş ve kirpik bakımı yapmak için akşam yatmadan önce az miktarda sürebilirsiniz. Eğer Hint yağı ile karıştırıp kaş ve kirpiğe sürerseniz kaşların dökülmesini önler ayrıca bakımlı olmasını sağlar. Cilt lekeleri, yara ve yanıkların yok olması için susam yağı etkili sonuçlar sunar.

Susam Yağı ve Karbonat Maskesi

Cildinizi ölü hücrelerden arındırmak, yani yenilemek adına Suna Dumankaya’nın bu peeling önerisine bir şans verebilirsiniz.

MALZEMELER

1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karbonat
2 yemek kaşığı kakao
3 yemek kaşığı susam yağı

HAZIRLANIŞI

Tüm malzemeleri uygun bir kasede karıştırın.

Karışımı tüm yüzünüze ovarak, sürün.

3-5 dakika bekledikten sonra duş alın.

Haftada bir sefer bu peelingi cildinize uygulayın.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir