Tiroid nedir? Tiroid belirtileri nelerdir? Tiroid hastası nasıl beslenmeli?
Tiroit bezleri vücuttaki hormonların işleyişi açısından oldukça önemli bir organdır. Tiroitte yaşanan olumsuz bir işleyiş sonucu vücutta ciddi deformeler meydana gelir. Az ya da hızlı çalışmasına bağlı kişide kısırlık aşırı kilo alamaya kadar birçok soruna neden olur. Peki tiroid nedir? Tiroid belirtileri nelerdir? Tiroid hastası nasıl beslenmeli?
Metabolik işlevin doğru çalışmasından sorumlu olan tiroid bezleri boğazın alt kısmında bulunuyor. Tiroid bezleri vücuda giren besinlerdeki vitamin ve mineralleri doğru yollarla kana karışarak tüm vücuda yayar. Özellikle adrenalin ve dopamin hormonlarının doğru salgılanmasını sağlar. Bu hormonlar korku ve heyecan anında salgılanır. Fazla salgılandığında vücuda zarar veren bu hormonların doğru salgılanmasına tiroid bezleri destek olur. Vücutta hipofiz bezi tiroid bezinin çalışmasını yardımcı olur. Ancak bu iki salgılanma da doğru gerçekleşmediğinde vücut proteinleri ve karbonhidratları doğru şekilde yakamaz ayrıca ya çok fazla ya da az hormon salgılar. Bu da tiroid hastalıklarına neden olur. Bu hastalık erkeklere oranla kadınlara çok sık görülür. Nedeni ise kadınlardaki hormonsal değişim erkeklere göre daha fazladır.
TİROİD HASTALIKLARININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Boğazda belirgin şişlik ya da boğazı geriye doğru yasladığınızda ortaya çıkan yumru,
- Aşırı terleme ya da hiç terlememe,
- Kilo alma ya da birden kilo kaybı yaşama,
- Deri kaşıntısı ve saç dökülmesi,
- Sürekli gergin, sinirli ruh hali,
- Nefes alıp vermede zorluk çekme,
- Nedensiz boğaz ve kulak ağrıları,
- Adet düzensizliğine,
- Kalp ritim bozukluğuna bağlı göğüs ağrısı gibi belirtiler sıklıkla yaşanıyorsa tiroid bezlerinin doğru çalışmadığını gösterir.
TİROİD HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MIDIR?
Tiroid bezlerinin neden doğru çalışmadığına dair bazı tetkikler yapılır. Ultrasyon ile boğaza bakılır. Şişkinliğin temel nedeni tiroitten kaynaklanıyorsa buna göre ilaç tedavisine başlanılır. Bazı hastalarda yaşam boyu süren ilaç tedavisi vardır. Kimisi için belli bir zamanda kadar hormonların çalışması için takviye yapılır. Uzmanlar genellikle bu hastalara doğru beslenmeleri yönünde diyet listeleri hazırlar. Tiroid bezlerinin bozukluğundan istifade eden antikorlar için de vücuda vitamin ve mineral takviyesi yapılır.
TURP YİYİN TURP GİBİ OLUN!
Özellikle kış sofralarını süsleyen brokoli, lahana ve şalgam gibi besinler tiroid bezlerinin daha doğru çalışmasını destekler. Bu besinlerin iki kat fayda sağlaması için çiğ tüketilmesi tavsiye edilir. Aynı zamanda her gün yarım demet dereotunu çiğ olarak çiğnemek hormonların düzenli çalışmasını sağlar. Ya da geceden 5 cevizi parçalayıp kabukları ile beraber 2 su bardağında bekletiniz. Düzenli olarak tükettiğinizde sadece tiroid hastalıklarına karşı değil tüm hastalıklara karşı vücudu korur. Uzmanlar özellikle tiroidin doğal tedavisi için turp tüketimine dikkat çekiyor. İçerdiği detoksifier ve folik asit maddeleri tiroid bezlerinin düzgün çalışmasını destekler.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!