Turşu suyu zayıflatır mı? Aç karna turşu suyu içmek faydalı mı? Turşu ile metabolizma hızlandırma
Sofralardan eksik etmediğimiz lezzetler arasında kıtır kıtır tazeliği ile severek yenen turşuları diyette zayıflamayı kolaylaştırdığını biliyor muydunuz? İster normal turşu yiyerek ister turşu suyu içerek metabolizmanızı hızlandırarak kolay yoldan kilo kaybı yaşayabilirsiniz. Peki turşu suyu zayıflamak için ne kadar içilmeli? Evde turşu suyu nasıl yapılır? Turşunun faydaları neler? Hangi turşuda kaç kalori var? Turşu yiyerek nasıl zayıflanır? İşte turşunun metabolizma hızlandırmadaki etkisi ve besin değerleri…
Yaz kış demeden her mevsim sofralarda aranan ve vazgeçilemeyen lezzetlerden birisi de hiç şüphesiz ki lezzetli mi lezzetli turşulardır. Çoğumuzun hayır diyemeyeceği seçili yiyecek türlerinden olan turşunun tıpkı kendisi kadar suyu da seviliyor. Turşusunun ayrı suyunun ayrı şifası olan bu mükemmel lezzet en çok kilo problemi olan kimselerin kafasını karıştırıyor. Diyette turşu yemenin zayıflamayı kolaylaştırdığı mı yoksa tam aksine kilo aldırdığı mı en çok tereddüt edilen konular arasında ilk sırada. Araştırmalardan elde edilen bilgilere göre, evde hazırlanıp doğal ve sağlıklı yollarla kurulan turşuların metabolizma hızı üzerinde etkisi büyüktür. Her besinde olduğu gibi tabii ki fazlasının da yarardan çok zarar sağladığı kaçınılmaz bir gerçektir. Turşunun kilo verdirdiğine ilişkin ortaya çıkan bilgiler sonucunda diyet listelerinin en çok aranılan besinleri arasında olan turşunun kilolar üzerindeki etkisini sizlere araştırdık. Peki diyette turşu yenir mi? Aç karna turşu suyu içmek zayıflatır mı? Turşunun faydaları ve zararları neler? Turşu suyu ile kilo verilir mi? Evde turşu nasıl yapılır? Hangi turşuda kaç kalori var?
DİYETTE TURŞU YENİR Mİ? TURŞU ZAYIFLATIR MI KİLO MU ALDIRIR?
Kilo vermek isteyen bir kimsenin diyet programı boyunca turşu yiyip yiyemeyeceği en çok merak edilenler arasındadır. Zayıflama konusunda olumlu yönde etkilerinin olduğu bilinen turşu içerisinde yüksek miktarda lif barındırır. Özellikle de salatalık ve biber turşuları doğal içerikli olduğu için diyette tüketilebilecek en alternatif yiyeceklerdendir. Elbette ölçülü olmak kaydı ile yenebilecek turşu tüketiminde sınır aşıldığı vakit turşunun kilo aldırdığı ortaya çıkacaktır.
Ara öğünlerde yenebilecek olan turşu ana öğünlerde daha az yemenize yardımcı olacak ve iştah kapatıcı özelliğe sahiptir.
TURŞU NASIL ZAYIFLATIR? TURŞUNUN KİLO VERMEDEKİ FAYDALARI
Diyette turşu tüketimini arttırmaya yönelik en etkili sonuçlardan birisi de iştah kapatıcı olması özelliğinden ziyade vücudu temizlemesidir. Özellikle de bağırsaklarda biriken toksinleri uzaklaştırarak daha aktif ve hızlı bir sindirim sağlayan turşu doğal probiyotik kaynağıdır. Bu faydalı probiyotiklerin en güçlü etkisi de sindirimi güçlendirmesidir. Turşunun vücut üzerindeki en önemli olumlu etkilerinden birisi de bağırsaklardaki tembelliği engelleyerek daha etkili bir boşaltım ve metabolizma hızlandırmasıdır.
Besinlerin midede birbirlerinden daha kolay ayrışmasına yardımcı olan turşu, özellikle de göbek ve basen eritmede olumlu sonuçları beraberinde getirebilmektedir. Yemekten önce yendiğinde iştah kesen ve böylelikle de daha az yemeyi teşvik eden süper yiyeceklerdendir.
TURŞU METABOLİZMAYI HIZLANDIRIR MI?
Vücut üzerindeki metabolizma hızını neredeyse ikiye katlayan turşular, metabolizmanı yavaş çalışmasının önüne geçerek daha kısa sürede daha fazla kalori yakmaya neden olur. Daha hızlı çalışan bir metabolizma ile çok daha kolay kilo verip yağ yakabilirsiniz. Fermente olan turşular içerisinde bulundurdukları faydalı bakterilerle bağırsaktaki zararlı bakterileri yok eder.
HANGİ TURŞU DA NE KADAR KALORİ VAR? TURŞU ÇEŞİTLERİNE GÖRE KALORİ
SALATALIK TURŞUSU KALORİ MİKTARI:
1 tane orta porsiyon salatalık turşusu 4 kalori
1 salatalık turşusu: 2 kalori
100 gram salatalık turşusu: 7 kalori
250 gram salatalık turşusu: 18 kalori
500 gram kornişon turşu: 35 kalori
ACI BİBER TURŞUSU KALORİ MİKTARI:
1 tane orta porsiyon acı biber turşusu: 0 kalori
1 tane büyük acı biber turşusu: 1 kalori
100 gram acı biber turşusu: 24 kalori
250 gram acı biber turşusu: 60 kalori
500 gram acı biber turşusu: 120 kalori
ACI BİBER TURŞUSU KALORİ MİKTARI:
1 tane orta porsiyon lahana turşusu: 15 kalori
1 tane lahana turşusu: 0 kalori
100 gram lahana turşusu: 17 kalori
200 gram lahana turşusu: 33 kalori
500 gram lahana turşusu: 83 kalori
KARIŞIK TURŞU KALORİ MİKTARI:
1 tane küçük porsiyon karışık turşu: 54 kalori
100 gram karışık turşu: 36 kalori
200 gram karışık turşu 72 kalori
500 gram karışık turşu 180 kalori
TURŞU SUYU KAÇ KALORİ?
00 ml ölçüdeki 1 bardak turşu suyu: 24 kalori
1 tane orta porsiyon turşu suyu: 18 kalori
100 gram turşu suyu: 12 kalori
200 gram turşu suyu: 30 kalori
500 gram turşu suyu: 60 kalori
TURŞU SUYU ZAYIFLATIR MI? TURŞU SUYU İLE NASIL KİLO VERİLİR?
Doğal prebiyotik kaynağı olan turşular kadar suyu da kıymetli. Ödem attırıcı bir özelliğe sahip olan turşu suyu düzenli ve ölçülü kullanımıyla yağ yakımını kolaylaştırmaktadır. İçerisindeki tuz miktarına oranla dikkat edilmesi gereken turşu suyunda bir çay bardağı ya da 3/4 su bardağı kadar tüketim önerilmektedir. Tansiyon rahatsızlıklarına karşın muhakkak diyetisyen ya da doktor kontrolünde ilerlenmesi gereken turşu diyetinde dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var. Diyette turşu suyu tüketiminde nelere dikkat edilmeli? İşte o maddeler…
1- İçerisindeki asitlerle hızlı kilo verebileceğiniz turşularda tuz oranına dikkat etmelisiniz.
2- Sirke ve limon tuzu özelliği ile ödem atmanız hızlanacağı için kontrollü içmelisiniz.
3- Turşu suyunun fazla tüketimi mideye zarar verebilir.
4- Tansiyonu çıkan kimselerde yapılan ilk müdahalelerden biri de turşu suyu içirmektir.
5- Sirkeli turşu suları midede yanmayı tetikleyebilir.
TURŞU MU YOKSA TURŞU SUYU MU DAHA FAYDALI?
Herhangi bir gıdayı uzun süre bozulmadan muhafaza edebilmek için kullanılan tuz, kişinin kan basıncını arttırarak tansiyonun çıkmasına yol açar. Günümüzdeki çoğu insanlar tansiyon düşüklüğünde turşunun iyi geldiğini bilmektedir. Ancak, yapılan çalışmalar tansiyonu düşük kişilere turşu yerine turşu suyunu vermenin daha etkili olduğunu göstermiştir.
Kan basıncının yükselmesiyle damarlar esnekliğini yitirerek plak isimli yağ tabakalarını oluşturur. Bu durum da damar sertliğinin en önemli faktörlerindendir. Aşırı miktarda turşuyu seven ve tüketen kişilerde, hipertansiyon görülme ihtimali diğerlerine göre daha fazla olduğundan dolayı tansiyon hastaları mümkün olduğunca az sayıda turşu tüketmemelidir.
TURŞU SUYU NASIL HAZIRLANIR? EVDE TURŞU SUYU YAPIMI:
MALZEMELER:
1 litre içme suyu (5 su bardağı)
4 yemek kaşığı turşuluk iri tuz
1 – 2 adet kesme şeker
1 yemek kaşığı nohut
1, 5 çay bardağı beyaz sirke
6 – 7 diş sarımsak
YAPILIŞI:
İçi büyük ve geniş bir kaba 5 bardak kadar içme suyu koyun. 4 yemek kaşığı tuz döküp iyice eriyene kadar karıştırın. Daha sonra kesme şekerleri, limon tuzunu ve sirkeyi koyun. Nohut ve sarımsakları ekleyip karıştırın. Tam ölçülü turşu suyunuz hazır!
TURŞU SUYUNUN BESİN DEĞERLERİ: (1 BARDAK/ 200 ml.)
Karbonhidrat (g): 3,63
Protein (g): 1,93
Yağ (g): 0,20
Lif (g): 0,31
Kalsiyum (mg): 26,00
Potasyum (mg): 200,00
Sodyum (mg): 372,00
Kolesterol (mg): 0,00
Vitamin A (IU): 334,00
Vitamin C (mg): 19,83
Demir (mg): 0,99
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!