Unutkanlık nedir belirtileri nelerdir? Unutkanlığa iyi gelen besinler…
Yaygın görülen rahatsızlıklardan biri olan unutkanlık beyinde yaşanan sistem bozukluğu nedeniyle ortaya çıkar. Bunama ve alzheimer hastalığının başlangıcı olan unutkanlık çeşitli etkenler nedeniyle yaşanır. Ancak uzmanlar unutkanlığın yaşanmaması için bazı besinlerin düzenli tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Peki Unutkanlık nedir belirtileri nelerdir?
Unutkanlığın psikoloji ile bir ilgisi olup olmadığı araştırılmıştır. Yapılan nöropsikiyatrik testlerde çok ilginç sonuçlar ortaya çıkarılmıştır. Özellikle teşhis konusunda beyin ve davranış arasındaki ilişkiye bakıldığında unutkanlığın temel sebepleri olduğu söyleniyor. Unutkanlık hem bazı hastalıkların habercisi hem de bazı hastalıklara yol açar. Sinir sisteminde sıkıntısı olan kişilerde genellikle psikolojik rahatsızlıklar görülür. Bu rahatsızlıklar hasar almış sisteme daha çok zarar verdiğinden unutkanlığa zemin hazırlar. Yapılan bazı araştırmalarda yüksek oranda depresyon yaşayan kişilerde unutkanlığın da aynı paralellikte ortaya çıktığı görülmüştür. Unutkanlığı bitirecek en etkili yöntemlerden biri ise beslenme alışkanlığıdır. Bunun için en etkili maddeler ise omega- 3 yağ asitleridir. Bunun yanı sıra B12 vitamini açısından zengin olan besinlerde unutkanlığı giderir. Araştırmalara göre vücutta meydana gelen hormonal dengesizlik unutkanlık meydana getirebilir.
PEKİ UNUTKANLIĞA YOL AÇAN NEDENLER NELERDİR?
– Günümüzde her 5 kişiden biri ağır depresyon dönemleri ile karşı karşıya kalır. Duygusal ve zihinsel travmalara neden olan depresyon; sinirlilik, huzursuzluk, duygusal sarmal ve ağlama nöbetleri gibi belirtilerle kendini gösterir. Ağır depresyon durumunda beyin yaşanan olumsuzluklara karşı aldığı tedbir de denilebilir. Ancak bu süreç oldukça tehlikelidir çünkü kişi depresyonda unutkanlık sıklığı ile beraber intihar girişimlerinde bulunabilir.
– B12 vitamini vücudun ihtiyacı olan bir kaynaktır. Özellikle sinir dokusunun sağlığı ve kırmızı kan hücresinin üretimi için gereklidir. Vücut tarafından üretilmediğinden takviye gerektiren bir vitamindir. Bu yüzden sağlıksız beslenme alışkanlığı bu vitaminin azalmasına neden olur. Ayrıca vitaminler vücuttan eksildikçe tiroit bezleri çalışmaz bu da hormonların azalmasına neden olur. Hormonlar azaldıkça beyne sinirler iletilmez bu da unutkanlığa zemin hazırlar.
– Nöropsikolojik durumlardan en yaygını alzheimerdir. Bu hastalık her ne kadar unutkanlıkla başlasa de beyinde ciddi hasarlara neden olur. Özellikle ileri yaşlarda yaşanma sıklığı artan bu unutkanlık hastalığı için erken yaşta başlayan belirtiler doğrultusunda tedavi edilmelidir.
UNUTKANLIĞA İYİ GELEN BESİNLER
– B12 vitamini bakımından en zengin olan besin kırmızı ettir. B12 vitamin eksikliği olan kişilerin haftada en az 2 defa kırmızı et tüketmelidir.
– Omega – 3 yağ asidi bakımından zengin olan balıklarda hafızayı güçlendirir. Bu yağ asitleri özellikle somon, sardalya, palamut gibi balıklarda fazladır. Uzmanlara göre gelişim çağındaki çocukların ve hamile kadınların günde en az bir gram diğer kişilerin ise haftada bir kez omega 3 yağ asidi alması gerektiğidir.
– Yaban mersini ve bitter çikolata içerdikleri polifenol maddesi bakımından hafızayı güçlendirmede etkilidirler. Uzmanlar iki besinin de aşırıya kaçmadan günlük tüketilmesi gerektiğini vurguluyor.
– Omega – 3 yağ asidi bakımından fındık ve ceviz de oldukça etkilidir. Yapılan araştırmalarda günlük bir avuç ceviz ya da fındık tüketerek vücudun ihtiyacı olan omega 3 yağ asidi sağlanmış olur.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!